Inspiration från nya Östersundare

Ismail, rullskidor

”Här i Östersund finns tryggheten, lugnet och balansen i vardagslivet”

Ismail Ouraich är född och uppvuxen i Marocko och bor sedan 2018 i Östersund. På den snirkliga vägen hit har han bland annat studerat i Grekland, doktorerat i USA och jobbat som forskare vid Luleå Tekniska Universitet. När flytten gick till Östersund visste han knappt någonting om staden – men tack vare jobbet, skidåkningen och en livsbalans har ”Öset” blivit hemma på riktigt.

Läs intervjun med Ismail
Julius Schmidt

Julius har bott världen över – nu har han hittat hem i Östersund

Julius Schmidt, 28, har bott lite varstans i världen. När han under pandemin satt i sin lilla lägenhet i Stockholm och jobbade hemifrån kände han att det var dags för något nytt – igen.

Läs intervjun med Julius
Karin Henriksson och hennes hund Sixten

”Karin packade bilen, köpte längdskidor och flyttade upp ”

Efter tio år i Stockholm blev Karin Henrikssons längtan efter naturen och lugnet för stark. Sverigekartan åkte fram och blicken fastnade på Östersund, en stad nära både vatten och fjäll. Karin packade bilen, köpte längdskidor och flyttade upp – tillsammans med sin hund Sixten.

Läs intervjun med Karin
Sofie Jonsson

”Här behöver jag inte välja mellan stadsliv och natur – jag får båda delarna.”

Sofie Jonsson är elitskidåkaren från Hudiksvall som har bott i USA, utbildat sig till civilingenjör på KTH i Stockholm och nu har hittat hem i Östersund. Hon vet precis vad hon vill ha; en stad nära naturen med riktig vinter och gott om matställen och andra häng.

Läs intervjun med Sofie
Mohamed

Livet i Östersund är perfekt!

Efter att som asylsökande ha bott i en handfull svenska kommuner, kom Mohamed Natour och familjen till sist till Östersund. Och äntligen kände de att de hittat hem.
–  Jag fick ett jobberbjudande i Stockholm förra året och då sa mina barn: Flytta du, men vi stannar här, säger Mohamed och skrattar.

Läs intervjun med Mohamed i Östersund
Familj spelar Yatzy i vardagsrum

Bytte stress och bilköer mot friluftsliv och livskvalitet

Familjen Hernerud-Wickholm bodde i Stockholm och levde i ett ekorrhjul med stress, långa pendlingstider och för lite tid med barnen.
Samtidigt drömde de om ett annat liv med mer tid, friluftsliv och livskvalitet. I dag är drömmen verklighet:
– Sedan vi flyttade till Östersund har jag kapat min pendlingstid med femtio minuter per dag. Vi har så mycket mer tid med barnen nu, säger Åsa Hernerud.

Läs intervjun med familjen Hernerud-Wickholm i Östersund
Nadia och Peter

Det stod mellan Island och Östersund!

Nadja och Peter Tulner, födda och uppvuxna i Tyskland, kände att de behövde göra lappkast i livet då sonen Per, 5 år, blev sjuk av den förorenade luften där de bodde. Valet stod mellan Island och Östersund. Och ni förstår ju redan nu var de slutligen valde att flytta…
– När vi kom hit bestämde vi oss. Det här var vår drömplats, säger Peter Tulner.

Läs intervjun med Nadja och Peter i Östersund
Kvinna och man med höstfärgade träd i bakgrunden

Det behöver inte vara så komplicerat att flytta!

Christian och Linda Tillman kände att de fick för lite tid över för familjen och för en bra fritid. Så de tog med sig barnen och startade om på nytt, i en mellanstor stad nära fjällen. I Östersund hittade de precis vad de sökte efter.

Läs intervjun med Christian och Linda Tillman i Östersund
Helen framför röd dörr

Vi sa till varandra att om det känns i hjärtat så slår vi till!

Helen Johannesson och hennes man Hasse hade länge försökt få sina barn att köpa hus eller stuga i fjällvärlden. Men efter en ledighet med barn och barnbarn under den vackra, snörika vintern för två år sen, tog de saken i egna händer. De bestämde sig helt enkelt för att flytta själva.

Läs intervjun med Helen och Hasse i Östersund
Per framför hus, höst

När flytten blir början på en ny karriär!

Efter 10 år som musikproducent och låtskrivare i Stockholm kände han att det var dags att byta miljö – och utsikt. Idag bor han på Norderön i ett timrat 1800-talshus, inramat av vatten och fjäll. Per Alexander Esbjörnsson är en av dem som valt att flytta tillbaka. Till Östersund och Jämtland.

Läs intervjun med Per Alexander på Norderön