Åsa och Björn

Familjen hade en dröm…

Familjen Hernerud-Wickholm bodde i Stockholm och levde i ett ekorrhjul med stress, långa pendlingstider och för lite tid med barnen.
Samtidigt drömde de om ett annat liv med mer tid, friluftsliv och livskvalitet. I dag är drömmen verklighet:
– Sedan vi flyttade till Östersund har jag kapat min pendlingstid med femtio minuter per dag. Vi har så mycket mer tid med barnen nu, säger Åsa Hernerud.

Åsa Hernerud, 37 år, Björn Wickholm, 39 år, samt barnen Iris, 7 år och Gustav, 4 år, bodde fram tills våren 2019 i Stockholm. Både Åsa och Björn trivdes bra med sina respektive karriärer. Hon på Finansdepartementet – han hos Polisen.

Men: Det var hela tiden något som skavde. Tiden räckte inte till. De vakna timmarna med barnen på vardagarna var allt för få – och pendlingstiden till och från jobben slukade mycket av deras tid.

Alltid känt en dragning hit 

Åsa kommer ursprungligen från Mörsil, och varje gång de varit uppe i Östersund för att hälsa på släkten som numera flyttat in till stan, har de känt en stark dragning hit.

–  Men så hade vi båda roliga jobb i Stockholm, och livet liksom bara rullade på, säger Åsa.

Det var först när det blev dags för dottern Iris att börja skolan som de på riktigt började att överväga en flytt norrut lagom till skolstart.

–  Då kände vi att ”Är det någon gång vi ska flytta så är det nu”, säger Åsa.

Paret började i allt större utsträckning att spendera sina kvällar med att söka efter hus i Östersund. Ju mer de pratade om det, desto mer lockades de av tanken att faktiskt göra slag i saken och byta liv – eller åtminstone byta stad.

”Tilltalades av kontrasten mellan stad och friluftsliv”

– Vi tilltalades väldigt mycket av kontrasten mellan stad och friluftsliv i Östersund, men hade väl inte bestämt oss till hundra procent. Sen hittade vi huset som vi nu bor i, och då gick allt ganska fort, berättar Björn.

I januari 2019 fick paret tillträde till sitt hus som sedan renoverades på distans i flera månader. Flytten gick sedan i april.

Medverkade vid Östersunds kommuns rekryteringsevent

Björn hittade snart ett nytt jobb som polis i Östersund. För Åsa var det svårare att hitta ett nytt kvalificerat jobb. I jakten på det nya jobbet deltog hon bland annat vid ett rekryteringsevent i Stockholm anordnat av Östersunds kommun – vilket hon upplevde som väldigt positivt.

– Det var bra att kunna komma dit och få kontakter, och jag blev väldigt väl omhändertagen hela vägen. Framförallt så fick jag mycket hjälp av Näringslivskontoret och det kändes bra att bli så personligt bemött, att någon tog sig den tiden. Då kändes det som att vi verkligen var välkomna och det kändes väldigt fint, säger Åsa.

Stor skillnad mot deras tidigare liv 

I dag njuter familjen av sitt nya liv i Östersund. Den största positiva effekten av flytten är att de nu får betydligt mer kvalitetstid med sina två barn – och att de är ute i naturen mycket mer än tidigare.

 – Trots att vi jobbar heltid och hämtar och lämnar på förskola så är alla hemma och tillsammans i god tid innan middagen. Det är en stor skillnad. I Stockholm fick jag bara en vaken timme med barnen efter jobbet, innan de skulle lägga sig och sova. Nu kan vi till och med spela Yatzy med barnen innan middagen, så det är en otrolig skillnad på så vis, säger Åsa och Björn fortsätter:

– Tröskeln att göra saker här är mycket mindre. Man behöver inte planera på samma sätt utan kan vara mer spontan. Vi har fjällvärlden nära, och man kan till och med åka upp över dagen. Ut på Andersön, ut på Bynäset, och bara hänga.

”Brukade vara deppig i november – men inte sen vi flyttade hit”

Ett annat stort plus är att de äntligen kan njuta av vintern igen – även om just denna vinter inte varit den bästa.

– Jag brukade vara deppig i november men november som gick så var jag inte det – för det var så ljust och fint och inte alls grått och tråkigt som det ofta var i Stockholm, avslutar Åsa.

Familjens topp 3 i Östersund:

  1. Åsa: Andersön och Bynäset
  2. Björn: Björkbackaparken. Hela det området är grymt och där är vi ofta med barnen.
  3. Åsa: Utsikten mot fjällen på väg till Gustavs förskola vid Remonthagen – där jag varje dag det är sol tvingar barnen att stanna för att insupa fjällmiljön och se hur vackert det är.

Åsa och Björn tipsar:

– När jag berättade att vi skulle flytta hit till Östersund så var det flera stycken som sa att de också tänkt den tanken – utan att ha någon som helst koppling hit. Jag hoppas verkligen att fler väljer att flytta hit. Livet blir lite enklare här. Det främsta tipset är nog att våga ta steget, trivs man inte går det ju alltid att flytta igen, säger Åsa.