Ismail

”Här i Östersund finns tryggheten, lugnet och balansen i vardagslivet”

Ismail Ouraich är född och uppvuxen i Marocko och bor sedan 2018 i Östersund. På den snirkliga vägen hit har han bland annat studerat i Grekland, doktorerat i USA och jobbat som forskare vid Luleå Tekniska Universitet. När flytten gick till Östersund visste han knappt någonting om staden – men tack vare jobbet, skidåkningen och en livsbalans har ”Öset” blivit hemma på riktigt.

Ismail doktorerade inom nationalekonomi i USA. När han var klar ville han flytta närmare familjen i Marocko, gärna någonstans i Europa, men han visste inte exakt vart.

– Jag fick jobberbjudanden i några olika länder, men det var ett jobb i Luleå som kändes bäst. Då hade jag ingen som helst koll på Sverige som land om jag ska vara ärlig. Jag visste var det låg, men inte mycket mer.

Ismail trivdes bra i Luleå, men tjänsten där var tidsbestämd. När den närmade sig sitt slut började han se sig om efter jobb någon annanstans i Sverige. Han hade fastnat för landet och ville gärna stanna.

– Jag trivdes med miljön och tempot här i Sverige. Det är inte så stressigt och hetsigt och det är lätt att hitta en bra balans mellan jobb och fritid.

Ismail, rullskidor

En av professorkollegorna i Luleå tipsade Ismail om ett jobb som analytiker och projektledare på Tillväxtanalys i Östersund. Han sa att det var en bra arbetsplats med bra kollegor, där man kunde kombinera rollen som forskare med att vara tjänsteman. Det lockade Ismail till att söka. Ansökan skickades in, han kallades till intervju, fick jobbet och plötsligt var det dags att flytta till Östersund.

– Jag läste på ganska lite innan jag flyttade hit. Jag kände till exempel inte till att det fanns en inflyttarservice och en webbsida som heter ”Leva i Östersund”. Det enda jag visste var att det fanns mycket snö och att många gillar att åka skidor här. Jag lockades av att Östersund är en stad i ungefär samma storlek som Luleå. Jag har aldrig varit en storstadsmänniska utan föredrar mindre städer där det är enklare att få ihop vardagspusslet.

Väl på plats bestämde han sig för att testa på det här med skidåkning ordentligt. Han hade provat att åka ett par gånger i Luleå, men det var allt. Han blev medlem i ÖSK och hoppade på en träningsgrupp för motionärer.

– Idag är skidåkningen – och rullskidåkningen – en stor och viktig del av mitt liv utanför jobbet. Jag åker även långlopp ibland, som Vasaloppet, och lokala lopp här i Jämtland. Jag skulle vilja tipsa alla som är nyinflyttade att gå med i en förening. Det är ett jättebra sätt att bygga ett nätverk utanför jobbet.

Ismails familj i Marocko består av mamma, pappa och två bröder. Sommaren 2022 hälsade hans mamma på här i Östersund och nästa år hoppas han få hit resten av familjen. Hans mamma tyckte att Östersund var en charmig stad med mycket grönska och hon förstod varför sonen trivs här.

– Det jag söker i livet är både ett bra jobb och livskvalitet. Jag vill ha en livsbalans och ett lugn i livet, så att det inte bara handlar om jobb, jobb och jobb. Just den livsbalansen är vi väldigt bra på här i Östersund. Det är nära till allt, lätt att ta sig ut i naturen och det finns massor av aktiviteter även om det är en lite mindre stad. Det trivs jag med.

Ismails ”Topp 3” med Östersund

Stadion – här finns bra träningsmöjligheter, närheten till fin natur och mina vänner i föreningen

Badhusparken – det är så mysigt på vårvintern med myllret av folk och caféet

Närheten till utflyktsmål – det är lätt att ta sig utanför stan och till fjällen för att ta en promenad eller åka skidor