Karin

”Mitt intresse för natur och friluftsliv har vuxit sig starkare med åren och då passade Östersund perfekt för en flytt!”

Efter tio år i Stockholm blev Karin Henrikssons längtan efter naturen och lugnet för stark. Sverigekartan åkte fram och blicken fastnade på Östersund, en stad nära både vatten och fjäll. Karin packade bilen, köpte längdskidor och flyttade upp – tillsammans med sin hund Sixten.

Karin kände inte någon i Östersund, och hade knappt satt sin fot här förut, men längtan efter ett annat liv var så stark att det inte spelade någon roll.

– Mitt intresse för natur och friluftsliv har vuxit sig starkare med åren och det var alltid ett så stort projekt att ta sig ut i Stockholm. Jag ville dessutom komma ifrån storstadens tydliga fokus på karriären och hitta ett sätt att få ut mer av vardagen och livet.

Karin kommer ursprungligen från Sollefteå men var inte så sugen på att flytta tillbaka dit. Hon funderade på olika tänkbara orter och fastnade för Östersund eftersom det låg nära både vatten och fjäll. Dessutom fanns det bra kommunikationer så att hon lätt skulle kunna hälsa på vännerna i Stockholm.

Östersund drog alltså vinstlotten och nu är det tre år sedan Karin och Sixten flyttade in i det nybyggda parhuset i Brittsbo.

– Det är så lugnt och skönt här. Det ligger nära både Storsjön och Tysjöarna och jag kan cykla eller gå till stan längs vattnet. Det ligger också på ”rätt sida” stan i förhållande till fjällen.

Drömmen var egentligen en stuga i skogen, men Karin insåg att det inte var så smart att bo isolerat om hon skulle lära känna folk och få igång verksamheten i det egna företaget Health Body and Mind.

– Jag är personlig tränare, massaterapeut och sportkinesiolog och visst hade jag funderingar på om det skulle vara svårt att börja om i en helt ny stad, men det har gått över förväntan.

När jag var ute och sökte en lokal till mitt företag kom jag i kontakt med ett par tjejer som skulle utöka sin verksamhet, Studio Östersund, och nu hyr jag in mig hos dem. Jag fick in en del kunder via deras kontaktnät och nu rullar det på tack vare rekommendationer. Dessutom är det en jättekul bonus att ha fått arbetskamrater.

Karin beskriver Östersund som en levande stad med precis allt hon behöver.

– Det är så tydligt att människor här arbetar för att leva, inte lever för att arbeta. Man jobbar för att få frihet att hitta på saker med vänner och familj. Jag kände mig direkt hemma här, det har aldrig varit någon tvekan. Visst har jag varit ensam i perioder, eftersom jag inte kände någon, men jag har heller aldrig känt mig så levande som nu!

En perfekt, ledig dag packar hon med mig sin sup och sitt stormkök och åker till Andersön eller någon sjö. Sen sätter hon flytväst på Sixten och så paddlar de omkring, äter ute i naturen och bara njuter av dagen. Eller så tar de en dagstur på fjället – Sixten är van att gå riktigt långt trots att han är så liten.

– Sixten älskar att bo här lika mycket som jag. Han är mycket lugnare än i lägenheten i Stockholm och älskar att vi är ute så mycket!

Karins tre favoriter med Östersund

  • Det är nära till allt – man kan snabbt ta sig vart man vill.
  • Man hälsar oftare på hemma hos varandra än i storstan.
  • Människorna är levnadsglada och jobbar framför allt för att få en rik fritid.