Mohamed

Livet i Östersund är perfekt – vi känner oss trygga och fria här

Efter att som asylsökande ha bott i en handfull svenska kommuner, kom Mohammad Natour och familjen till sist till Östersund. Och äntligen kände de att de hittat hem.
–  Jag fick ett jobberbjudande i Stockholm förra året och då sa mina barn: Flytta du, men vi stannar här, säger Mohamed och skrattar.

Mohamed Natour, 39 år, kommer ursprungligen från Israel (Palestina), men tillbringade många år i Jordanien där han studerade på universitet med stora drömmar om framtiden. Han har alltid varit en person med mycket driv, och har han inte jobbat så har han studerat – eller båda delarna samtidigt.

– Jag har en kandidatexamen inom IT, och en magisterexamen inom företagsekonomi som jag läste i Jordanien, berättar han.

I dag jobbar Mohamed som matchningskoordinator på Näringslivskontoret i Östersund, och har bott på Frösön i fyra år tillsammans med sin familj. Men vägen hit har varit allt annat än spikrak. Snarare har den varit både lång, orolig, och osäker.

– Vi blev tvungna att lämna hemlandet eftersom det var allvarliga problem med regler och det politiska systemet i Israel (Jerusalem). Om du är jude så får inte din make eller maka bo hos dig, så jag och min fru var tvungna att bo ensamma var för sig. Det är ett beslut baserat på religion, på rasism, och eftersom vi ville leva tillsammans som en familj så var enda alternativet därför att flytta till ett annat land, berättar han.


”En mardröm”

För att ha en chans att hålla ihop familjen började paret därför att göra research och fråga vänner som varit i liknande situationer.

– Jag hade läst mycket om Sverige och har några vänner i Sverige sen tidigare som berättade väldigt mycket positivt. Om rättigheter, det politiska systemet, att religion inte har något med politiken att göra samt om jämlikhet och jämställdhet, säger Mohamed.

För åtta år sedan gick sedan flyttlasset äntligen till Sverige – men en tid full av ovisshet och oro hade bara tagit sin början.

– Vi var asylsökande i fyra år, och fick kanske tio negativa beslut från Migrationsverket. De ville att jag skulle åka tillbaka till mitt hemland, och min fru till sitt hemland. Mina barn hade inget hemland, så i så fall skulle de ha blivit kvar i Sverige – själva. Det var en mardröm enda till vi till slut fick beskedet att vi, hela familjen, fick stanna i Sverige, tillsammans.

Vad kände ni då?

 – Då kände vi… Att nu kan vi börja leva igen. Vi kunde gå tillbaka till livet igen.

Under asylprocessen bodde familjen i många olika kommuner runtom i Sverige, bland annat i Gävle, Katrineholm och Skellefteå.

– Sen bodde vi i Föllinge, innan vi flyttade till Östersund. Mina barn trivdes där och ville inte flytta ifrån Jämtland. Men eftersom det var svårt för oss att få bra jobb i Föllinge så började vi fundera på var vi kunde flytta inom länet där det fanns bättre möjligheter för jobb. Och då var det Östersund som gällde, säger Mohamed.

För fyra år sen började familjen därför söka bostad, förskola, skola och jobb i Östersund.

–  Till slut fick jag ett erbjudande om en lägenhet på Frösön. Vi åkte dit på visning och det var en fin lägenhet med fin utsikt som vi alla tyckte om – så vi tog den. Där bor vi kvar än i dag och vi trivs verkligen jättebra. Vi har jättesnälla grannar och folk är öppna och pratar gärna och är intresserade av att få veta mer om vår bakgrund.

Kombinerade svenskastudier med ströjobb till en början

Att hitta ett kvalificerat jobb har dock varit svårt även i Östersund, berättar Mohamed som till en början därför tog ströjobb som han kombinerade med svenskastudier. För en sak han märkt är hur viktigt det är att kunna det svenska språket bra, både i tal och skrift.

– I början jobbade jag femtio procent och pluggade femtio procent, hade några olika jobb under en period, var på arbetsförmedlingen varje månad och sökte många jobb. Det var inte lätt.

Men det hårda slitet lönade sig. Sen i maj förra året jobbar Mohamed som matchningskoordinator på Näringslivskontoret i Östersund. Ett jobb han fick tack vare en referens på Arbetsförmedlingen som blivit imponerad av Mohamed.

Språket en nyckel till jobb

 – Om jag inte haft den referensen hade jag inte fått komma på intervju, men tack vare det fick jag chansen att träffa dem på Näringslivskontoret och visa vad jag går för. Förutom en bra referens så tror jag att språket var en nyckel till att jag fick jobbet efter intervjun. Det gäller att kunna kommunicera och skriva och förstå bra svenska, då kan man också få ett bra jobb. Det räcker inte att kunna engelska, det gäller att prioritera att lära sig det svenska språket bra.

Hur trivs du med jobbet på Näringslivskontoret?

– Jag trivs väldigt bra, och försöker varje dag att leverera ett bra resultat. Jag har väldigt bra kollegor också så allt är perfekt tycker jag.

Även fritiden är fylld av positiva aktiviteter, inte minst med flera barn aktiva inom sport.

– Jag har fyra barn och tre går nu i skola och en på förskola, så efter jobbet går det mycket tid till att vara med dem på deras olika aktiviteter. En av mina döttrar tränar brasiliansk jujutsu, kampsport, min son spelar fotboll, och min andra dotter vill också börja med kampsport.

Om du ska försöka beskriva Östersund med en känsla, vad kan du säga då?

– När vi reser någonstans och sen kommer tillbaka – då säger vi alltid åh, nu är vi hemma igen. Östersund är vårt hem, helt enkelt. Jag fick ett jobberbjudande i Stockholm förra året och då sa mina barn: Flytta du, men vi stannar här, säger Mohamed och skrattar.

Hur ser Östersund ut om tio år tror du?

– Jag tror att vi då är en större stad, med ännu mer aktiviteter. Östersund fortsätter att utvecklas positivt hela tiden och vi är så glada att vi får kalla just Östersund för vårt hem.

Mohameds topp tre bästa med Östersund:

  1. Friheten och tryggheten. Vi känner oss trygga i Östersund. Det är en öppen mentalitet och de flesta är öppensinnade och vill gärna veta mer när man pratar.
  2. Allt man behöver finns här.
  3. Naturen – det är väldigt vacker här.

MOHAMEDS TIPS TILL DEN SOM VILL FLYTTA

Våga testa nya saker, ha inte fördomar. Fördomar stämmer oftast inte. Om man vågar utmana sig själv och kasta sig ut och prova något nytt så kan man upptäcka väldigt positiva saker mitt i livet. För mig är Östersund helt perfekt och jag är glad att vi började om på nytt här.