Helen

”Vi sa till varandra att om det känns i hjärtat så slår vi till”

Helen Johannesson och hennes man Hasse hade länge försökt få sina barn att köpa hus eller stuga i fjällvärlden. Men efter en ledighet med barn och barnbarn under den vackra, snörika vintern för två år sen, tog de saken i egna händer. De bestämde sig helt enkelt för att flytta själva.

Hemma i Göteborg hade de hört mycket gott om Östersund, att det är en stad där det händer mycket och att många flyttar tillbaka. Men de hade aldrig varit där. När de började titta på nätet efter lämpligt boende, fastnade de direkt för att bygga hus i det nyetablerade området Mosebacken på Frösön.

– Vi blev helt kära i läget med utsikt över vattnet. Det här var i april -18 och eftersom jag är lärare kände jag att jag ville flytta upp direkt efter sommarlovet, i tid till höstterminen. Så efter alla år tillsammans skulle vi bli särbos för en tid, berättar Helen.

Första året

Under det första året som gått har Helen jobbat som slöjdlärare på Torvallaskolan. Från och med i höst delar hon sin tid mellan tre skolor i Odensala. Hon brinner för att eleverna ska få mer kreativt, praktiskt arbete i skolan. Något som hon menar också gynnar inlärningen av andra ämnen.

– Jag tror på ämnesintegrering, där allt skapar en helhet av lärande. Här i Östersund finns dessutom så många möjligheter att göra spännande saker med eleverna och delta i olika evenemang. Det är även ovanligt med så fina, stora skolgårdar och fantastiskt med fria busskort, som vi borde utnyttja oftare för utflykter. Det är lätt att bli hemmablind.

Nya huset står klart

Helen stortrivs både med närheten i staden och att ha naturen direkt utanför dörren. Att kunna handla lokalproducerat på torget, gå på körsången som hon börjat med och att få spendera mer tid i fjällen med vandring.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, som bara har vuxit sig starkare. Nu har vi precis sålt vårt hus i Onsala och får flytta in i det nya om två månader. Det kommer att fungera bra även för Hasse, eftersom hans arbete som rådgivare på Volvo Cars kan göras på distans. Behöver han vara med på möten, går det fort att flyga ner.

De har fortfarande förhoppningar om att dottern med familj i Australien och sonen med familj i Kanada också ska fastna för den här delen av landet och flytta hem igen.

– Vår dotter med två barn planerar att bo ett år i Europa från och med den här julen. Östersund ligger ju i Europa så vi hoppas att det blir hos oss på Mosebacken, skrattar Helen och avslutar med att konstatera att hon redan skrivit in barnen på Waldorfskolan.