Sofie

”Här behöver jag inte välja mellan stadsliv och natur – jag får båda delarna.”

Sofie Jonsson är elitskidåkaren från Hudiksvall som har bott i USA, utbildat sig till civilingenjör på KTH i Stockholm och nu har hittat hem i Östersund. Hon vet precis vad hon vill ha; en stad nära naturen med riktig vinter och gott om matställen och andra häng.

Sofie är född och uppvuxen i Hudiksvall. Vid 16 års ålder flyttade hon till Mora för att gå skidgymnasiet och därefter väntade några års elitskidåkning och studier i Östersund.

– Första gången jag bodde här var alltså redan 2008 och jag trivdes jättebra. Men så bestämde jag mig för att plugga till civilingenjör på KTH och 2011 gick flyttlasset ner till Stockholm.

Längtade efter vintern

Sofie hade planerat att bara bo i Stockholm under de fem år som studierna pågick, men så fick hon ett roligt jobb och det tog ytterligare några år innan hon riktade blicken norrut igen. Hon saknade riktig vinter och ville tillbaka till platsen där hon trivts som bäst.

– När jag såg att Östersunds kommun skulle anordna ett rekryteringsevent på Fotografiska museet bestämde jag mig för att gå dit. Jag visste ju en hel del om Östersund som stad, men ville veta mer om arbetsmarknaden. Jag var nyfiken på vad det fanns för typer av arbetsgivare och möjligheter för en ingenjör.

På rekryteringseventet fick Sofie lugnande besked. Det fanns flera större företag som skulle vara intresserade av hennes utbildningsprofil, plus att det fanns möjlighet att söka jobb inom det offentliga.

– Träffen på Fotografiska gav en väldigt varm och inbjudande känsla. Jag träffade dessutom på flera bekanta där som också funderade på att flytta till Östersund – och som har gjort slag i saken.

Hittade jobb – och hittade hem

Efter rekryteringseventet höll Sofie aktivt koll på vilka jobb som kom ut i Östersund och ganska snart dök en intressant tjänst upp; näringslivsstrateg på Region Jämtland Härjedalen. Hon sökte jobbet, fick det och flyttade upp i augusti 2020.

På frågan om vad som gör just Östersund till en favoritplats för Sofie kommer svaret snabbt;

– Kombinationen av stadsliv, natur, fjäll och riktig vinter. Jag är uppvuxen i Hudiksvall, som visserligen också är en mindre ort nära naturen, men vi hade inte vinter på samma sätt som här. Jag gillar också att det finns så många fik, restauranger och spännande butiker och kan se hur stadslivet verkligen utvecklats jämfört med för tio år sedan. Man behöver absolut inte vara en hemvändande barnfamilj för att trivas utan det finns ett stort utbud även för oss andra.

”Våga prioritera det som är viktigt”

Sofie vill gärna uppmuntra fler att ta steget och flytta till Östersund. Till den som tvekar sänder hon några avslutande ord:

– Lita på magkänslan och våga prioritera det i livet som är viktigt. En flytt till Östersund innebär inte att du behöver ge avkall på något. Här finns allt det som en större stad har, plus närheten till naturen och en riktig vinter.

Sofies favoritplatser i Östersund

– Alla natursköna ställen nära stan där jag kan åka skidor, cykla, springa, paddla kajak eller bara vara ute och njuta i det fria; Frösön, Svartsjöarna, Andersön, Skidstadion och många fler!