Julius

Julius har bott världen över – nu har han hittat hem i Östersund

Julius Schmidt, 28, har bott lite varstans i världen. När han under pandemin satt i sin lilla lägenhet i Stockholm och jobbade hemifrån kände han att det var dags för något nytt – igen.
– Det blev en ögonöppnare när man jobbade hemma i Stockholm under pandemin. Blir det inte roligare än så här, liksom. Jag funderade på USA, England, Australien. Men det slutade med att jag hamnade här i Östersund vilket jag är otroligt glad för, säger han.

Det är en spännande berättelse man får ta del av när Julius Schmidt, som inte ens hunnit fylla 30 år, berättar om sitt innehållsrika liv så här långt. Julius föddes i Stockholm, reste som utbytesstudent till Australien redan innan gymnasiet, och pluggade senare ekonomi på universitetet i Lund. Sista terminen på ekonomlinjen kom han dock på att ekonomi inte var för honom.
– Jag insåg att det var IT jag ville jobba med. Inte ekonomi. Och det kom jag på när det bara var en enda termin kvar på ekonomiutbildningen, säger Julius och skrattar till.
Magkänslan var dock så pass stark att Julius lyssnade på den, och då sökte en praktikplats vid ett stort It-företag i Indien.
– Jag blev antagen, och bodde sen i Indien under praktiktiden som var nio månader. Jag sökte praktikplatsen som ett sätt att komma in i den branschen, och när praktiken var över fortsatte jag jobba åt samma företag i Stockholm, på deras kontor där, berättar han.

Julius Schmidt

”Sätt att komma in i branschen”

Sedan dess har Julius Schmidt bott i Stockholm, och jobbat på olika IT-företag. För ungefär ett år sedan, kom dock tankarna om att Stockholm inte längre kändes rätt.
– Pandemin ställde liksom saker på sin spets. Jag började fundera på om jag skulle hitta på något nytt, prova på något annat. Jag tänkte brett, någonstans i världen liksom. Men jag ville inte lära mig ett nytt språk så någonstans där man pratar svenska eller engelska, tänkte jag. Sen blev det lite uteslutningsmetoden. Australien kändes för långt bort. I USA verkar det vara så svårt att få visum. England är för regnigt och trist. Då kom jag till insikten att Sverige är väldigt fint, och började tänka någonstans i Sverige.

”Jaha, Östersund”

Julius gillar snö, riktig vinter, friluftsliv, skidåkning och vacker natur. Ganska snart började han därför fokusera på norra Sverige. Men var, i norra Sverige?
– Jag frågade farsan lite halvt på skämt: ”Var är längst söderut i Sverige där jag kan vara garanterad snö varje år?” Och då sa han ”Det skulle väl vara Östersund då…”. Och då tänkte jag ”Jaha, Östersund?”, säger Julius och fortsätter:
– Jag hade aldrig varit i Östersund över huvud taget. Men jag var i Storlien en gång, och blev så glad när jag vaknade på nattåget och såg så mycket snö utanför fönstret. Och det tillhör ju också Jämtland. Så jag kände att jo, Östersund vore nog inte alls dumt!

Northern Tech Republic

Några veckor efter Östersundstipset från pappan såg Julius kompis en notis om ett projekt som drivs av regionen Jämtland/Härjedalen kallat Northern Tech Republic – och han tipsade då Julius.
– Jag blev nyfiken och gick in på deras hemsida. Det visade sig vara en samarbetsorganisation mellan ett gäng olika IT-företag som finns här i Östersund, och det fanns en massa häftiga företag som jag gärna skulle vilja jobba för. Så jag sökte till ett par av de företagen, och fastnade för Nexer där jag sen också fick jobb, berättar Julius.
Sedan i höstas bor han nu i Östersund, jobbar åt Nexer, och pluggar samtidigt programvaruteknik på Mittuniversitetet. Så hur trivs han då? Jo han trivs som fisken i Storsjön.
– IT-branschen i Östersund var mycket större och bättre än jag någonsin hade kunnat vänta mig. Den har växt väldigt mycket på senare år, och jag gillar att jag nu faktiskt bor i en stad med ett stort utbud av fritidsaktiviteter, samtidigt som jag inte behöver göra minsta avkall på karriären.

”Väldigt spännande”

Inför flytten till Östersund hade Julius kontakt med kommunens inflyttarvägledare, om han beskriver som både väldigt trevligt och givande.
– Jessica Stenbäck på Östersunds kommun berättade om vad som fanns här i staden, gav tips på allt från Facebook-grupper för skidåkning, till tips när det gäller bostadsföretag och så också rent yrkesmässiga tips. Jag var här i våras för att känna in stan innan flytten, och då gick vi och tog en lunch på stan. Hon berättade då också om kommunens inventering av ödehus, vilket jag tyckte lät väldigt spännande. Planen för mig är ju nu att vara kvar i Östersund, så vem vet om fem år kanske jag köper nåt ödehus en bit utanför stan, avslutar Julius och skrattar.

Julius tre guldkorn i Östersund

Jag gillar att springa, så då har jag bland annat sprungit S:t Olofsleden. Det är verkligen ett hett tips för den som gillar att springa. Bästa delen tycker jag är från Ändsjön och upp till Stocketitt. Och sen kan man också fortsätta ner mot Bynäset.

En krog som jag verkligen gillar att gå till är Magasinet. Det är väldigt trevlig personal, fina lokaler och väldigt trevlig stämning. Pizzan rekommenderar jag verkligen, men jag kommer mest dit för Tomas och Julias drinkar.

Sista tipset blir en plats med så otroligt fin utsikt. Kanske inte så originellt, men jag tycker att det är så vackert där – uppe på krönet på Frösön när man kan se hela Östersund och hela den utsikten.