Carine

Finska Carine flyttade till Östersund mitt under pandemin

Carine Simon-Bellamy, 28 år, visste precis vad hon sökte när det var dags för ett nytt kapitel i livet: En mindre svensk stad med ett bra universitet, varierat café och restaurangutbud – och så till sist en vacker natur inom räckhåll.
– Du hör ju, Östersund är helt perfekt för oss, säger Carine och skrattar.

Carine Simon-Bellamy kommer ursprungligen från Finland, men det franskklingande namnet skvallrar också om hennes franska påbrå.

– Mina farföräldrar är franska, men jag växte upp i Finland, säger hon och fortsätter berätta hur det sedan kom sig att hon hamnade i Sverige, där Borlänge var hennes och fästmannen Yoni Dobs första svenska hemstad.

– Vi båda inledde våra Bachelor-studier inom turism där, och det var också så vi träffades. Vi hade en bra studietid där, men såg aldrig Borlänge som en stad att bo i efter avslutade studier, säger Carine.

Carine Simon-Bellamy

”Det var verkligen att ta en risk”
Efter tre år i Borlänge flyttade paret tillbaka till Carines hemland Finland, och staden Helsingfors. Men Carine saknade snart Sverige. Paret började då drömma om att flytta till Sverige igen, till en ny svensk stad. Men en flytt var inte självklar år 2020 – mitt under den pågående pandemin och allt vad det innebar.

– Mitt under pandemin, när ingen kunde resa, började vi diskuterade att flytta till Sverige igen från Finland, säger Carine och skrattar lite åt minnet.

– Det var verkligen att ta en risk, och det var inte helt enkelt med tanke på alla restriktioner, fortsätter hon.

Det Carine hade högt på önskelistan var en bra svensk studentstad. Samtidigt skulle naturen gärna finnas runt knuten. Och fanns det mycket gott att äta och dricka på caféer och restauranger – ja då var det jackpot.

– Jag är ursprungligen från en mindre stad i Finland, men där var det väldigt långa avstånd till allt och så ville jag inte bo igen. En mindre stad ville jag dock gärna bo i igen, och det gjorde att Stockholm och Malmö, som också har bra universitet, ströks från vår lista, berättar Carine.

Planen var att bo här ett år – men tre år senare är de fortfarande kvar
Så var det bestämt – flyttlasset skulle gå till Östersund – ett beslut paret aldrig ångrat, tvärtom faktiskt.

– Tanken var att jag skulle läsa en master under ett år, men jag ändrade faktiskt till två år, för vi trivs så bra här, säger Carine.

Vad är det du gillar så mycket här i och runt Östersund?
– Det är en så bra kombination för mig. En mysig stad, med möjlighet att enkelt och snabbt ta sig ut i naturen. Första tiden när vi precis hade flyttat hit bodde vi i små stugor vid skidstadion, och då åkte min fästman och jag gärna längdskidor, och det var så underbart.

”Allt är så vackert”
I dag har paret flyttat till ett mer långsiktigt boende på Frösön, men skidåkandet och frilufts-utövandet, det fortsätter.

– Det är så nära till fjällen, och vi brukar bland annat åka till Vålådalen och Bydalen. Här precis runt Östersund är vi ofta på Andersön, och allt är så vackert, säger Carine.

Hur har ni blivit välkomnade som nyinflyttade här i Östersund?
– Väldigt, väldigt bra. Folk i allmänhet är så otroligt välkomnande och bra, och om jag jämför med hur det var i Helsingfors så är det mycket mer personligt och avkopplat här i Östersund. Jag känner mig lyckligt lottad som får bo här!

Ni skulle först vara ett år i Östersund, som sen blev till två, och nu tre. Kommer Östersundstiden fortsätta att förlängas för er, eller hur går tankarna?
– Ja, vi har redan bott här längre än det var tänkt, men det känns ju så rätt, framför allt för livsbalansen. Tiden får utvisa hur länge vi bor i Östersund, men just nu har vi inga planer på att lämna den här underbara platsen.

Carines tre guldkorn i Östersund

Second hand-affären Brukat
– Jag älskar loppisar och Second Hand-butiken, och älskar att handla begagnade kläder på Brukat, Jag gillar att vara hållbar, oh uppskattar utbudet som finns med second hand här i Östersund.

Frösö Park Spa
– Det är så mysigt där, och det har börjat bli en tradition att vi går dit på födelsedagar och vid andra speciella tillfällen. Första året firade vi till och med jul där, och det blev en väldigt fin jul!

Mjällestigen
– Jag tycker att Mjällestigen är så vacker, året runt. Det är verkligen min favorit, med vandringsstigen, eldstäder som man kan grilla vid, och bara vara i naturen.